-------------------------------

sweety

one click one ❤

hukum cakap sumpah

hye hari nih faza nak share dgn korang sume dan untuk faza sndiri ttng hukum cakap sumpah .perempuan skarg kan suka sngat ckp sumpah / suwer/swear or sewaktu dgnye . hehe mmg dah jadi kebiasaan perempuan agaknye *jgn mrh sbb saye pun prmpuan dan prnh jugk ckp sumpah nih* heehe

hukum bersumpah nih boleh jadi mcm mcm ,wajib,harus,sunnah ,dan haram ,(ikut keadaan)

kebiasaannye org akn berckp sumph dlm perbualan,
contoh :  weh , kau nih comel lah patot ramai org minat
           :  haha yer lah sngt
           :   SWEAR !x tipu ,


haaa, tuh lah satu CONTOH nyer.. hukum ckp sumpah dalm keadaan mcm nih adlah haram,

(Nabi) ‘Isa ibni Maryam (‘alaihi al-salam) melihat seorang lelaki mencuri, lalu dia berkata kepadanya: “Apakah kamu mencuri?” Lelaki itu menjawab: “Tidak! Demi Allah yang tiada Tuhan melainkan Dia!” Maka ‘Isa berkata: “Aku beriman kepada Allah dan aku mendustakan mataku.” 
(1)

ada satu cerita nih yg berlaku di pakistan pada thun 1907 , bernama mirza gulam ahmad yang mencuba untuk menipu masyarakat telah di sangkl oleh ulamak , ulamak yang paaaling kut menentang miraza gulam ahmad ialah maulana sanaullah al amritsari . dalam sumpah mirza gulam ahmad dia berkata
                                   
'jika aq penipu aku akan mati dan engkau masih hidup ,kerana penipu tidak hidup lama.penipu akan mati dalam keadaan gagal dalam lawannya masih hidup .tapi jika aq bukan penipu ,maka engkau tidak dapat lari dari pembalasan  ALLAH. penyakit hawa dan taun tidak akn terkena pada kau sekiranya aq menipu '

dengan takdir allah , pada 25 mei 1908 iaitu genap setahun sumpah itu akhirnya mirza gulam ahmad terkena penyakit taun dan akhirnya mati . mayatnya dikebumikan di qadian dan dipindahkan di lahore mengikut pengikutnya , manakala maulana sanaullah al amritsari masih hidup dan dan berdakwah sehingga 40 tahun selepas itu.

 sekarang dah tahu kan , jom cuba kelukan lidah berckp sumpah kalau keaadan tuh memang x memerlukan untuk kita bersumpah ,

*kalau ade yg salah ttng ape yg faza ckp nihh ,tolooong tegur saye :')


hey comel ! thank you for reading faza punye entry.

tutorial 2 : back to top

  ari nih faza nak share ngn korg sume tuto pasal back to top mcm faza pnye ,





ok first pergi dekat : dashboard >layout >add gadget/HTML

                               
second  COPY code dibawah dan paste dlm ruangan tadi (gadget/html),




span style="font-weight:bold;">ript type="text/javascript" >/***********************************************
* Scroll To Top Control script- © Dynamic Drive DHTML code library(www.dynamicdrive.com)* Modified byLyssaFaizureen***********************************************/var scrolltotop={
setting: {startline:100, scro
controlHTML: 'URL gambar anda" />',
controlattrs: {offsetx:5, offsety:5},
anchorkeyword: '#top',
state: {isvisible:false, shouldvisible:false},
scrollup:function(){
if (!this.cssfixedsupport)
this.$control.css({opacity:0})
var dest=isNaN(this.setting.scrollto)? this.setting.scrollto : parseInt(this.setting.scrollto)
if (typeof dest=="string" && jQuery('#'+dest).length==1)
dest=jQuery('#'+dest).offset().top
else
dest=0
this.$body.animate({scrollTop: dest}, this.setting.scrollduration);
},
keepfixed:function(){
var $window=jQuery(window)
var controlx=$window.scrollLeft() + $window.width() - this.$control.width() - this.controlattrs.offsetx
var controly=$window.scrollTop() + $window.height() - this.$control.height() - this.controlattrs.offsety
this.$control.css({left:controlx+'px', top:controly+'px'})
},
togglecontrol:function(){
var scrolltop=jQuery(window).scrollTop()
if (!this.cssfixedsupport)
this.keepfixed()
this.state.shouldvisible=(scrolltop>=this.setting.startline)? true : false
if (this.state.shouldvisible && !this.state.isvisible){
this.$control.stop().animate({opacity:1}, this.setting.fadeduration[0])
this.state.isvisible=true
}
else if (this.state.shouldvisible==false && this.state.isvisible){
this.$control.stop().animate({opacity:0}, this.setting.fadeduration[1])
this.state.isvisible=false
}
},
init:function(){
jQuery(document).ready(function($){
var mainobj=scrolltotop
var iebrws=document.all
mainobj.cssfixedsupport=!iebrws || iebrws && document.compatMode=="CSS1Compat" && window.XMLHttpRequest
mainobj.$body=(window.opera)? (document.compatMode=="CSS1Compat"? $('html') : $('body')) : $('html,body')
mainobj.$control=$('
'+mainobj.controlHTML+'
')
.css({position:mainobj.cssfixedsupport? 'fixed' : 'absolute', bottom:mainobj.controlattrs.offsety, right:mainobj.controlattrs.offsetx, opacity:0, cursor:'pointer'})
.attr({title:'Scroll Back to Top'})
.click(function(){mainobj.scrollup(); return false})
.appendTo('body')
if (document.all && !window.XMLHttpRequest && mainobj.$control.text()!='')
mainobj.$control.css({width:mainobj.$control.width()})
mainobj.togglecontrol()
$('a[href="' + mainobj.anchorkeyword +'"]').click(function(){
mainobj.scrollup()
return false
})
$(window).bind('scroll resize', function(e){
mainobj.togglecontrol()
})
})
}
}
scrolltotop.init()








 warna hijau :  tuka ke pada url gamba . korg bole carik or buat or amik kat bawh nih,,




http://4.bp.blogspot.com/-wq0GazZNteg/Ty4epdg26LI/AAAAAAAAA_0/EegfiwXcx1U/s1600/top-3.png








http://4.bp.blogspot.com/-7eJxggvlGHs/Ty4epOGH4wI/AAAAAAAAA_k/XnmimdnO7HI/s320/top-1.png





http://i1207.photobucket.com/albums/bb474/adziatulfarhah/back%20to%20top/th_top2.png

                                                   selamat mencuba dan jangan lpe comment 





hey comel ! thank you for reading faza punye entry.

tuti

                                          ok tutorial hari nih request drpd kawan fb faza  erna ,
dan ini adalah tutorial first dri faza,   mencuba lah kawan . hehe ,tutorial nih senang sngat , for new blogger

first : dashboard >layout > header  

                                                                    mcm nih ,tekan untuk lebih besar

                             


second :mcm nih




then savee .. sengkan .



hey comel ! thank you for reading faza punye entry.

header aq ?

hey gaizz , sehat ?  hope sihat jer sume
ok nih new header faza yang simple giler plus buruk .
kan ? aiyoyo ..haha *err ,x lawak pon*

k , faza nak try edit balik ,, nak jadikan blog nih blog istana 
istemewa untunk sang puteri  
haha kuat giler aq berangan ,
toloonglah faza, hentikan .

hey , jgn halang saya , 
sebbb 
a succesful come with dreaming 
ceh ye ye jeh . tapelah kite tengok jer nnt
jadik ke x jadi  dlm projek menjadikan blog nih
sebuah paradise yg omey-omeey.. hehe
daaa..



hey comel ! thank you for reading faza punye entry.

TERBANG,,

ignore muka semangat tuh ,




 ok hye gaiz , lme x update blog  yg dah berhabuk gile nih kan ?  nak cer tapii , x tau nak cer amende . 
 ok hari nih nak bagitau , umi ngn babah skrg ngah HONEYMOON, haha hee k smlm bertolak 
gerak dari rumah  : dlm pukul 9.00 mlm 
tunguu punya tunggu : 10.30
pergi pelepasan passport :11.00
sampai umah11.45 
berlepas ke beijing :1.00 pagi , 

I BELIVE I CAN FLYY, 

haha tbe tbe jeh, x de kaitan .k abaikan.
haha sikit ingt  uh , k lah umi ngn babah g beijing china ,
selmt bergembira untuk mereka, 
nak ikot kot , masok dlm beg , haha mcm bole jer
k arh sbnyer x de pe pon nak cer  juzt nzk tell bnde nih jerh , mklomlah idea ade sngt 
kalau dah petang mcm nih ,

haaaa, tau x smlm x smpat tngok VANILLA COKLAT.. 
ending die ,, x tengok lagii ,
sedihhh , ceyh gedik jer nak sedih 
dahlah tuh jeh kott . 

mcm biasa faza kalau menulis mesti ade ngarot2  dan sewaktu dgnyer so abaikan
point2 yg x de kaitan  okeyh 
                                         

hey comel ! thank you for reading faza punye entry.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Red Flower